25 września 2020

Kawa a napój kawowy – czym się różnią?

By Atalanta

Żyjemy w czasach, kiedy wszystko, co spotykamy na swojej drodze, jest najczęściej podróbką oryginału. Chodzi tu oczywiście nie tylko o modę czy powtarzające się piosenki w radiu, ale głównie o jedzenie. Babciny chleb wypiekany w piecu z pachnącej domowej mąki, zmienił się w mieszankę spulchniaczy, glutenu, aromatów i dodatków, aby z pozoru przypominał pyszny babciny chleb. Tak samo jest z sosami, lodami, pasztetami czy nawet kawą.

Kawa, czy nie kawa?

Tak, dokładnie. Dzisiaj prawdziwą kawę zastąpiły mieszanki pachnące wanilią, czekoladą, maliną czy śmietanką o wdzięcznej nazwie „napoju kawowego”. Dlatego też, udając się do sklepu, trzeba czytać etykiety. Może się bowiem okazać, że zamiast pysznej, aromatycznej kawy, przynieśliśmy do domu mieszankę kawy, oleju palmowego, słodzików, dodatków E i mleka w proszku. Nie jest to zdrowe połączenie, a z kawą ma niewiele wspólnego.

Prawdziwa kawa

Jeśli nie chcesz się zdziwić po otwarciu opakowania, to najlepszym sposobem jest kupowanie kawy ziarnistej. Wtedy bowiem mamy pewność w 100%, że jest to czysta kawa. Co prawda producenci kaw są zobligowani do informowania konsumentów o wszelkich dodatkach. Dlatego kawą może być opisana tylko ta czysta bez dodatków. Oznacza to, że zarówno kawa ziarnista, jak i ta mielona i rozpuszczalna nie powinny posiadać żadnych dodatków. Będąc jednak na zakupach, nie rozmyśla się nad takimi rzeczami i sięga zwykle po pierwsze z brzegu opakowanie bez względu na to czy pisze czy pisze na tym „kawa: czy „napój kawowy”. Dlatego warto czytać etykiety dokładnie.