2 maja 2020

Jak parzyć zdrową kawę?

By Atalanta

O zdrowotnych właściwościach kawy krążą już legendy. Jednak nie jest to jedyny powód, dla którego ten napój zyskał tak ogromna popularność na całym świecie. Wszystko zawdzięcza swojemu składnikowi, który jest pożądany szczególnie przez lidzi pracujących, uczących się oraz ciągle niewyspanych. Mowa tutaj oczywiście o kofeinie. Co więcej, kawa posiada niepowtarzalny aromat, który podczas parzenia wypełnia wszystkie wnętrza domu. Jednak pomimo tego, że kawa jest powszechnie przebadana i określona, jak zdrowa, to nieodpowiednio stosowana może przynieść same kłopoty zdrowotne.

Unikaj cukru i mleka

Z pewnością wiesz, jaka kawa jest najzdrowsza? Oczywiście ta świeżo zmielona, zaparzona i wypita bez cukru i mleka oraz dodatkowego ciastka. Dodanie do kawy mleka, śmietanki czy cukru sprawia, że przestaje być ona zdrowa, a staje się mieszanką powodującą grzybice organizmu oraz zakwaszającą. Nie każdy jednak potrafi kawę w takiej ubogiej postaci wypić. Czym ją więc wspomóc? Możesz mleko krowie zamienić np. Na migdałowe, kokosowe czy laskowe, a jako słodzika użyć ksylitolu, erytrytolu, miodu czy cukru z kwiatu palmy kokosowej.

Dawka czyni truciznę

Pamiętaj, że kawa może być szkodliwa nie tylko jeśli wzbogacimy ją niezdrowymi dodatkami, ale także wtedy, kiedy wypijemy jej zbyt dużo. Picie kilku filiżanek dziennie kawy nie tylko uzależni, ale może spowodować nadciśnienie czy inne choroby krążenia.

Picie kawy nie może być nudne

Jeśli nie wiesz jak zaparzać kawę takiego rodzaju oraz co do niej dodać, aby zachwycała smakiem oraz była zdrowa, zawsze możesz wybrać się do kawiarni, która oferuje tego typu napoje. Warto jednak szukać w tych egzotycznych kawiarniach. W takich miejscach jest bowiem największy wybór, a baristami są często obcokrajowcy, którzy znają się na sztuce parzenia kawy. Jeśli nie chcesz, aby relaks przy kawie stał się nudny i monotonny, wybieraj co jakiś czas inną kawiarnię, która oferuje nie tylko odmienne rodzaje kaw, ale także inny wystrój wnętrz.